Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Πάσχουμε από έλλειψη ενημέρωσης: Τελευταία η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων παγκοσμίως


Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η ελλιπής ενημέρωση του κοινού για τη δωρεά οργάνων, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η «άρνηση της Πολιτείας να ακούσει τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα» είναι οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Αλκιβιάδη Κωστάκη, που....
«κρατούν» τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης της δωρεάς οργάνων.
Με ευρωπαϊκό μέσο όρο, 20 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων και 30 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων σε Ισπανία, Ιταλία, και Κροατία, η Ελλάδα δυστυχώς καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό και μόνο 7 δότες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συνέπεια των παραπάνω είναι 50 περίπου ασθενείς ετησίως να μεταβαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε γιατί δεν υπάρχουν μοσχεύματα στη χώρα μας, είτε διότι πρόκειται για περιπτώσεις (μεταμόσχεση πνευμόνων) που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, με κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία που φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κωστάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά οργάνων και ιστών, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΜ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών, ετησίως στην Ελλάδα πραγματοποιούνται γύρω στις 200 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, που προέρχονται από 70 δότες
O στόχος των 150
Ο πρόεδρος του ΕΟΜ επεσήμανε, ότι θα μπορούσε η χώρα μας να φτάσει τους 150 δότες ετησίως αυξάνοντας τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων σε 500, με οικονομικό όφελος για το Σύστημα Υγείας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού όπως είπε η μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα έχει κόστος 50.000 ευρώ , ενώ στη Μ. Βρετανία το κόστος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ.

Την αισιοδοξία του για την απήχηση της εκστρατείας εξέφρασε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Ελλάδος Τάκης Φύσσας, σημειώνοντας, ότι «αν λάβουμε υπόψη μας την αγάπη και το πάθος των Ελλήνων φιλάθλων για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου και εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ελπίζουμε πραγματικά, πως όλοι οι Έλληνες ως οπαδοί της Εθνικής Ομάδας θα γίνουν και Οπαδοί Ζωής».

«Βασικό όχημα» επικοινωνίας της εκστρατείας «Οπαδοί Ζωής», η οποία σχεδιάστηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, αποτελεί το Facebook, όπου θα δημιουργηθεί σελίδα και ειδική εφαρμογή, όπου οι πολίτες θα μπορούν να «μπουν στην ομάδα», να «παίξουν» στην ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή και να γίνουν "Οπαδοί Ζωής", προκειμένου να μοιραστούν τη θετική τους στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων και ιστών.

Την καμπάνια στηρίζουν επίσης, το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος "ΗΠΑΡχω", η Πανελληνία Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) και ο Σύλλογος Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών (ΣΥΒΑΚΑΠΑ).


http://news247.gr/

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

H Γη από ψηλά





Απευθείας εικόνα της Γης από το διάστημα έχουν την ευκαιρία να δουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη μας μέσα από τις κάμερες υψηλής τεχνολογίας που τοποθέτησε η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι τέσσερις κάμερες είναι τοποθετημένες έξω από τον ISS στο πλαίσιο ενός πειράματος το οποίο δύναται να αποδείξει αν οι κάμερες μπορούν να αντέξουν και να λειτουργήσουν «στο εξαιρετικά ραδιενεργό περιβάλλον της χαμηλής τροχιάς της Γης».

Οι κάμερες του πειράματος High Definition Earth Viewing (HDEV), που τέθηκαν σε λειτουργία στις 30 Απριλίου, περικλείονται σε ένα πεπιεσμένο και με ελεγχόμενη θερμοκρασία πλαίσιο.

Live streaming video by Ustream
  Η NASA υποστηρίζει ότι μέρος του εξοπλισμού έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια μαθητών λυκείου, οι οποίοι συνεργάζονται με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία για τη δημιουργία του προγράμματος HUNCH.

Τα συμπεράσματα από το πείραμα αυτό θα βοηθήσουν στη διαπίστωση των επιδράσεων του διαστημικού περιβάλλοντος στον εξοπλισμό και την ποιότητα των βίντεο - και κατ' επέκταση στην ανθεκτικότητά τους, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για τις μελλοντικές αποστολές.




zougla.gr